Matoltsy Sándor Gedeon Dr.

Születési hely
Kaposvár
Születési dátum
1920
Halálozás helye
Lexington (USA)
Halálozás dátuma
2014

Dr. MATOLTSY Sándor Gedeon 94 éves korában örökre eltávozott közülünk 2014. június 16-án a Massachusetts állambeli Lexington Mount Auburn-i kórházában.

Édesapja Matolcsy Sándor a kaposvári gyülekezet és az egyházmegye főgondnoka, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Igazgatótanácsának elnöke volt évtizedeken át. 1911-ben vette feleségül Jamrich Vilmát. Gedeon Irén és Erzsébet nővérei után látta meg a napvilágot Kaposváron 1920. február 29-én.

Kilencéves korában az apja otthon épített neki egy „laboratóriumot”. Számos kísérletet végzett az elektromos árammal, állatokat boncolt és bejárt a közkórházba, ahol a betegek gyógyítását és az operációikat is láthatta. Mindezek indították el őt az orvos-kutatói pályára.

Tizenöt évvel később orvosi diplomát szerzett a Pázmány Péter Egyetem Orvostudományi Fakultásán, majd a bölcsészkart ugyanott 1945-ben fejezte be. 1946-ban a Tihanyi Biológiai Kutató Intézetben volt állása feleségével, Nagy Margittal együtt. Eredményei Szentgyörgyi Albert figyelmét is ráirányították, aki később amerikai kutatóintézeti állást ajánlott számára. 1947-ben Stockholmban volt ösztöndíjas a Nobel Fizikai Intézetben, majd 1949-ben Bostonban a Harvard Egyetemen a Bőrgyógyászati Kutatóintézetben kapott állást feleségével együtt. Kutatómunkát végzett Miamiban, valamint New Yorkban a dermatológiai kutatóintézetekben. 103 közlemény jelent meg nyugdíjba vonulásáig ismert orvosi folyóiratokban, számos egyetem vendégprofesszora volt. Elnyerte az Alexander von Humboldt-díjat 1981-ben, majd 1984-ben a Stephen Rothman díjat. Több könyv szerkesztője és írója.

2001. július 9-én 1,5 milliós alapítványt tett a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Könyvtárának. A gimnázium parkjának bejáratánál az ő költségén emelték édesapja emlékoszlopát, amelyet 2001. október 5-én az ő jelenlétében avattak fel.

Szabadidejében szívesen foglalkozott szobrászattal, kerámiával, festészettel, fényképezéssel és kertészkedett is. Feleségét 2005-ben veszítette el.

Matoltsy Sándor Gedeon temetése 2014. október 6-án 12.30 órakor volt Kaposváron, a Keleti Temető családi sírboltjában, a református egyház szertartása szerint. A temetést Szabó Lajos nyugalmazott esperes (aki Matoltsy Gedeon édesapját is temette) és fia Szabó Levente lelkész végezte.

Kapcsolódó internetes írások
In memoriam Matoltsy Sándor Gedeon|http://diak.csvmrgk.hu